10 de juny del 2015

Ombres, olors i postals


De tornada cap a casa, en hora més de migdiada que no pas d'aperitiu, miro de deixar-me encalçar per les poques ombres del camí. I gaudeixo efímerament de la il·lusió de fresca que em proporcionen i que em dóna alè per continuar el trajecte.  
Avui em trobava en un d'aquests instants de respir, quan els narius se m'han omplert de records. La flaire intensa d'una figuera esponerosa a l'altra banda de la tanca d'un jardinet urbà m'ha transportat a un dels locus amoenus de la infància: aquell pati immens -als meus ulls d'infant- de ca la padrina, presidit per dues esplèndides figueres que ens regalaven ombra profusament mentre jugàvem a cuinetes, llegíem contes, acoloríem il·lusions o ens empaitàvem sense complexos. Aquell pati on passejaven i feien de les seves, presumits i amb la cua enlaire, els gats de la casa, sempre amb el permís tàcit de les gallines, mestresses i senyores d'aquell espai -si el gall no hi deia res en contra-.
M'han assaltat les postals d'aquells estius passats en un poblet a recer de les Gavarres on corríem lliures perquè els cotxes ben poc hi rodaven i les hores s'hi allargassaven sense fer-se mai pesades. La flaire de les tomates collides de l'hort i de la userda acabada de segar; el crec-crec dels llegums que esclovellàvem a les hores mortes; el pessigolleig de la "graciosa" de la casa Negre que l'àvia ens guardava ben fresqueta a la nevera com el més gran dels requisits! I m'ha semblat sentir també el frec dels vells llençols de fil cru que l'àvia gastava (alguns apedaçats!): frescos i sempre acollidors.
I he enyorat aquelles matinades en  què ens despertava, indecentment altiu i matiner, el gall de casa...i el goig subsegüent de poder-me girar de costat sobre el coixí quan la padrina ens deia que se n'anava a feinejar, però que no tinguéssim pressa a aixecar-nos.

Joanjo Bosk,  Beatus ille



4 de juny del 2015

Omnia vincit Amor (dedicat a la Núria)

Deia Virgili en un vers memorable (i realment rememorat) de la seva Ègloga X: "Omnia vincit Amor, et nos cedamus Amori". Tot ho venç l'amor: rendim-nos, doncs, a l'amor. A l'Amor en majúscules, aquell que pot tenir com a objecte qualsevol àmbit de la nostra existència. L'amor cantat amb alegria en una bonica melodia, un cant a la vida i l'optimisme, que la Núria Badosa ens va regalar quan la va ensenyar als seus petits cantaires de la Coral de l'escola Sant Pau. Pares, mares, germans, mestres i acompanyants diversos l'hem sentit una vegada i una altra i l'hem feta una mica també el nostre himne. Gràcies per aquest regal (i per tants d'altres!)


La Núria,  que els darrers anys s'ha dedicat en cos i ànima a la coral que i ha encomanat la il·lusió i el goig pel cant a una bona colla d'infants, se'ns en va a un nou destí.  S'ho ha ben guanyat. I li desitgem que el vent li sigui propici i el camí ben planer en el nou pleriple professional, més a prop de casa. Aquí haurà deixat una petja inesborrable i uns refilets ben entonats que tindran eco molt enllà! 

La Núria, indubtablement, és una mestra vocacional, que sent la música i la professió, que infon disciplina i il·lusió a parts iguals, que gaudeix fent el que fa i compartint-ho amb els altres. Gràcies!

Una darrera reflexió: sabeu que en llatí, "vocatio, -onis" vindria a ser "invitació". Una idea ben bonica, no trobeu? Perquè la "invitació" de mestres vocacionals com la Núria obre les portes de molta mainada al coneixement, un coneixement sense barreres. 
I encara podem relacionar el mot vocació amb el verb llatí "vocare" (cridar): seguir la crida...  Esperem que la Núria pugui continuar convidant nens i nenes, nois i noies a seguir la crida i a posar en acció les seves veus dolces... I que continuï predicant el vers de Virgili: "Omnia vincit Amor: et nos cedamus Amori."

Que tinguis sort!