5 de gener del 2017

Vigília de Reis

5 de gener. Vigília de Reis. De moment, el seguici reial se'ns ha avançat amb una senyora tramuntanada, disposada a fer endreça a l'Empordà. Ahir a la nit ja en vam sentir el déu vos guard, i del llit estant l'hem sentida xiular per terrats, balcons i xemeneies. La ventada trapassera ens ho ha vingut a capgirar tot, però els empordanesos, que ja hi estem fets, fins i tot l'enyoràvem i, de fet, la pressentíem aquests dies. Petits i grans ja n'assenyalàvem neguitosos l'arribada incipient. I a la frisança per si els Reis s'hauran portat brou bé amb les nostres expectatives -que nosaltres, no ho dubteu, hem estat molt bons minyons!- se'ns uneix l'exaltació meteorològica que la ventada del nord porta sempre de bracet.
Aquesta tramuntanada freda i trapella ens regalarà una diada de Reis de cels clars i horitzons definits. Un dia lluminós per acompanyar la sort dels benaurats i fer més païble el desfici dels dissortats...
Aquest vespre la cavalcada serà una prova dura en uns carrers escombrats pels bufaruts infatigables que durant el dia han arrambat brossa i papers i s'han fet senyors de les teulades. No hauran escombrat, però, les il·lusions de la vetllada.
Per sort, fa estona que la Tramunatana ha signat una treva. Sembla que no ens caldrà carregar-nos de pedres les butxaques per poder plantar els peus a terra amb fermesa i que volin només els delits i desitjos. Però caldrà alçar ben amunt els colls dels abrics i tapar-nos nas i orelles mentre piquem de peus i mans per espantar la fred.

Acabeu de fer bondat i no aneu a dormir massa tard; ja ho sabeu: els Reis passen de llarg si ens troben fora del llit!