6 de maig del 2014

Ser mare

Un dia, no saps ni com ni perquè, et planteges ser mare (o pare, tant se val). Objectivament potser no és el moment més idoni per a emprendre una tasca tan majestuosa, però amb certa inconsciència, i una bona dosi d'il·lusió, entres en una espiral vertiginosa, una mena de febre benigna, però amb alguns moments de deliri, tot s'ha de dir. No sé si existeixen l'instint o el rellotge biològic. No sé si és una necessitat interna o una subtil imposició externa, però t'adones que vols viure l'experiència d'engendrar. Quan comences a adonar-te que no hi ha manual d'instruccions per a ser pare, i que enlloc no te'n podran fer un curs accelerat (intensiu, extensiu, virtual o experimental) comencen els tremolors i els dubtes: en sabré?
Òbviament ningú no neix ensenyat per a ser pare, però tampoc naixem amb un màster per a ser bons fills. I, en canvi, amb major o menor fortuna, tots n'anem aprenent. A base d'ensopegades, errors, paciència, disciplina, fermesa, sentit comú, sentiments i molts d'altres ingredients, però sense fórmules, ni màgiques ni magistrals.. La teoria i la pràctica disten tant de ser una mateixa cosa! Però cal tenir la convicció que tenim molt a ensenyar i a aprendre en aquesta meravellosa tasca. I ser, sobretot, ferms: educar vol dir, per sobre de tot, saber posar límits. Encara que ens dolgui: només posant límits als nostres fills quan comencen a caminar al nostre costat en la vida, podrem donar-los ales, quan sigui l'hora, perquè sàpiguen fer el seu propi camí, sense fre.  Valors com l'esforç, el respecte, la responsabilitat, la humilitat, la gratitud... s'infonen des de casa i en el dia a dia. No és fàcil. El camí de vegades és abrupte. Però qui sembra, recull, sens dubte.
Diumenge passat era, diuen, el dia de la mare. Els meus fills em van felicitar, petonejar i afalagar. I em va agradar, òbviament. Però a casa tots sabem que el millor regal que em poden fer és ser com són i tenir la il·lusió que tenen per aprendre. I ensenyar-nos, a mi, al seu pare i a tots els que ens els estimem, tantes coses com ens ensenyen cada dia!

Mil gràcies! 

Thank You, (Alanis Morissette)

Oblidava un altre aspecte magnífic de la maternitat: ser mare té la virtut d'apropar-te als teus propis pares d'una manera diferent i imprevista, d'escurçar-hi distàncies físiques o mentals, de reconciliar-te amb aspectes de la seva personalitat que no entenies o menystenies,  de compartir les seves preocupacions passades i presents... Et fa veure'ls i entendre'ls d'una altra manera, més completa.